Благодаря ти за съвета и аз горе долу в такива граници се ориентирам тези дни четейки и проучвайки въпроса.
Този който е със стаята с токчетата беше еднокомпонентен някакъв български паркетен лак за сметка на това много жълтее жълтееше си и от самото начало
просто е много здрав не позволяда да го вдлъбнеш
а този в другата стая е турски не е български и той беше еднокомпонентен пак и той миришеше просто си остана бял както си беше и в самото начало не промени цвета на дървото. - но е много слаб с нокът дори можеш да го надереш

Разглеждах тези дни как вървят нещата
Предложиха ми Сократес на водна основа гланц без да сменял цвта на дървото - като бои ги харесвам но като лакове не съм ги пробвал
а и тези китове за фугиране не мога да ги намеря
Проблема е че фугите на дюшемето са доста големи има 1-2 който за по 1 см широки та не знам дали ще може да ги напълни силикона
Или е най добре да търся пак тази паста за фугиране
Chefo77 написа:
Привет!
Лакът, който е в стаята с токчетата е или реактивен, или на ацетонова основа. При нанасянето е миришел доста.
Другия не зная какъв е, но ако се дере лесно предполагам е нисък клас на водна основа или просто си е калпав. Виждам, че е български ... аз лично не харесвам БГ продуктите за паркет (изключвам самия паркет).
Та - ако искаш запазване на цвета, трябва да стесниш избора до лакове на водна основа - те не променят цвета на дървесината. Мога да препоръчам като добър избор Bona Mega и Thortex или Dulux, всичките двукомпонентни. Неприятната част е цената - около и над 40 лева на литър.
Фугиращата смес няма да се напука, ако е еластична - Bona например имат такава. Ако фугите са малко на брой, може и да се силиконира, но да минеш цяла стая със силикон ... според мен си е зверски труд.
А получаването на вдлъбнатина от изтърване на ГСМ няма нищо общо със здравината на лака - по-скоро е свързано с тежестта на апарата и мекотата на дървесината. Лакът предпазва от повърхностни наранявания, не от изтърване на предмети за жалост